Technológiai háttér

A MetMax Europe több mint 140 darab hagyományos- és CNC megmunkáló berendezése az esztergálás- marás- és köszörülés számos területét lefedi a megmunkálási technológiák, a megmunkált anyagok és mérettartományok tekintetében. A vállalat technológiai bázisát folyamatosan fejleszti, jellemzően az éves árbevétel 12 százalékát meghaladó beruházási költségvetéssel gazdálkodva.

 

Az elmúlt évek fejlesztései elsősorban a komplex, nagy pontosságú és magas hatékonyságú gyártás feltételeinek javítása jegyében zajlottak. Technológiai bázisunk csaknem 20 darab ellenorsós robotozott (két- vagy három revolverfejes, jellemzően Y tengelyes) esztergaközpontot, 10 darab fölötti 4 tengelyes megmunkáló központot, illetve több mint 5 darab 5 tengelyes megmunkáló központot tartalmaz. Köszörűs technológiáink a sík- átmérő- és furat köszörülésén túl kiterjednek a párhuzam- és hasító köszörülésre, aktív mérőrendszerrel felszerelt „B” tengelyes köszörű központjaink pedig a legbonyolultabb köszörülési feladatok ellátására is alkalmasak.

 

Megmunkálási technológiáinkat házon belüli hőkezelési technológiák (feszültségmentesítés, indukciós edzés) és szerelde, valamint alvállalkozó partnerek igénybevételével számos felületkezelési- illetve további hőkezelési technológia egészíti ki.

A minőségbiztosítást két légkondicionált mérőszoba (összesen 5 darab 3D mérőgép, számos cél mérőeszkök – pl. magasságmérő vagy konturograf), anyaglabor (a hőkezeléshez szükséges keménységmérés- és repedésvizsgálat) és lézeres szerszámbemérő támogatja. Folyamatosan zajlik az eszterga- és megmunkáló központok felszerelése automata mérőrendszerekkel az automatizált gyártás feltételeinek megteremtése érdekében – ezek a berendezések képesek a gyártott darabok folyamatos mérésére, a mérési eredmények dokumentálására és szükség esetén a gyártó programok kijavítására.

 

A MetMax Europe működésének informatikai támogatására fejlett vállalatirányítási rendszert (SAP) használ, a termelés-, megmunkálóprogram felügyeletet és -kezelést pedig külön, a modellezésre és programozásra használt rendszerrel (TopSolid) integrált informatikai rendszer (CIMCO) támogatja.

 

A stabil gyártás környezetét légkondicionált gyártócsarnok biztosítja, melynek 8.000 négyzetmétert meghaladó területén jelentős kapacitású készáru raktár is helyet kap.

eszterga-thumb

Esztergálás

A MetMax Europe eszterga gépparkja az egyetemes esztergáktól kezdve a legkorszerűbb számjegyvezérlésű (CNC) gépekig terjed egyorsós, ikerorsós, ellenorsós, 1, 2 és 3 revolverfejes (akár 48 szerszámhely), hajtott szerszámos és 2Y tengelyes kivitelben. Komplex eszterga központjainak köszönhetően a MetMax Europe erőssége az összetett, magas tűrésű és fúrási, marási műveleteket is igénylő forgásszimmetrikus alkatrészek gyártása.

maras-thumb

Marás

A MetMax Europe megmunkáló központjai a hagyományos egyetemes gépektől a legkorszerűbb számjegyvezérlésű (CNC) három, négy vagy öt tengelyes megmunkáló központokig terjed, vízszintes- és függőleges felépítéssel. A sorozatgyártott alkatrészek megmunkálási- készülék- és szerszámtechnológiáját a MetMax Europe jellemzően saját belső kompetenciára alapozva fejleszti és gyártja.

koszorules-thumb

Köszörülés

A MetMax Europe technológiai háttere lefedi a forgásszimmetrikus alkatrészek befejező megmunkálását szolgáló palást-, furat- és csúcsnélküli köszörülését. Ezen kívül a főleg tömbjellegű alkatrészek köszörülésére való síkköszörű és párhuzamköszörű technológiákat is.

Nagy méretpontosságú- és magas felületi minőségi elvárású hornyok készítésére hasító köszörű áll a MetMax Europe rendelkezésére.

indukcios-thumb

Indukciós edzés, feszültségmentesítés

A MetMax Europe bizonyos – elsősorban öntvény, illetve rozsdamentes alapanyagú – alkatrészek edzését saját technológiával végzi. A két feszültségcsökkentő kemencéből és két darab indukciós-edzésre alkalmas berendezésből álló technológia az alkatrészek felületi edzését biztosítja adott keménység és kéregvastagság elérése mellett.

osszeszereles-thumb

Összeszerelés

A MetMax Europe számos partnerének komplex, összeépülő alkatrész csoportokat gyárt. A hozzáadott érték növelése és a komplex ügyfélkiszolgálás érdekében a MetMax Europe évek óta végzi ezen alkatrészek összeállítását, részegységek szerelését.

meres

Méréstechnológia, minőségbiztosítás

A minőségbiztosítást két légkondicionált mérőszoba (összesen 5 darab 3D mérőgép, számos cél mérőeszkök – például magasságmérő vagy konturograf), anyaglabor (a hőkezeléshez szükséges keménységmérés- és repedésvizsgálat) és lézeres szerszámbemérő támogatja. Folyamatosan zajlik az eszterga- és megmunkáló központok felszerelése automata mérőrendszerekkel az automatizált gyártás feltételeinek megteremtése érdekében – ezek a berendezések képesek a gyártott darabok folyamatos mérésére, a mérési eredmények dokumentálására és szükség esetén a gyártó programok kijavítására.